Slovenija smanjuje naknade za nezaposlene

Bez autora
Mar 27 2012

Slovenska vlada namjerava u okviru mjera štednje radi stabilizacije javnih financija znatno smanjiti nadoknade za nezaposlene. Za naknade za nezaposlene u prošloj je godini u Sloveniji utrošeno oko 300 milijuna eura, a mjerama se predlaže da se vrijeme dobivanje naknade skrati na najviše 18 mjeseci. Visina naknade za nezaposlene smanjila bi se sa 80 na 70 posto u prva dva mjeseca nezaposlenosti, a nakon toga na samo 60 posto u iduće dvije godine. Tako bi se uštedjelo više desetaka milijuna eura. Mjere štednje što ih je sindikatima predložila vlada, donijele bi smanjenje proračunskih rashoda za više od 800 milijuna eura, od čega bi uštede u proračunu ministarstva rada i socijalne skrbi iznosile 120 milijuna eura. Mjere uključuju i skraćivanje porodiljnih dopusta i niže naknade, manje subvencije za studente i učenike, te niz drugih mjera koje su sindikati u prvim reakcijama ocijenili neprihvatljivima.

Slovenija smanjuje naknade za nezaposleneSlovenska vlada namjerava u okviru mjera štednje radi stabilizacije javnih financija znatno smanjiti nadoknade za nezaposlene, najavio je ministar rada i socijalne skrbi Andrej Vizjak.

Za naknade za nezaposlene u prošloj je godini u Sloveniji utrošeno oko 300 milijuna eura, a mjerama se predlaže da se vrijeme dobivanje naknade skrati na najviše 18 mjeseci, Vizjak na konferenciji za novinare.

Visina naknade za nezaposlene smanjila bi se sa 80 na 70 posto u prva dva mjeseca nezaposlenosti, a nakon toga na samo 60 posto u iduće dvije godine. Tako bi se uštedjelo više desetaka milijuna eura.

Mjere štednje što ih je sindikatima predložila vlada, donijele bi smanjenje proračunskih rashoda za više od 800 milijuna eura, od čega bi uštede u proračunu ministarstva rada i socijalne skrbi iznosile 120 milijuna eura.

Mjere uključuju i skraćivanje porodiljnih dopusta i niže naknade, manje subvencije za studente i učenike, te niz drugih mjera koje su sindikati u prvim reakcijama ocijenili neprihvatljivima.

Vlada će u petak, na novoj sjednici gospodarsko-socijalnog vijeća, pokušati uskladiti mjere sa sindikatima i poslodavcima koji ih u načelu odobravaju.

Vizjak je rekao da je vlada otvorena prema prijedlozima sindikata, ali se ne slaže s njihovom ocjenom da će mjere pogoditi socijalno najslabije slojeve društva, a mjere štednje nsmatra neophodnim za financijsku stabilizaciju i popravljanje kreditnog rejtinga države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik